Gebelikte Çatı Muayenesi: Nedir, Neden Yapılır ve Nasıl Gerçekleşir?

Gebelikte Çatı Muayenesi: Nedir, Neden Yapılır ve Nasıl Gerçekleşir?

Çatı Muayenesi Nedir? Gebeliğin son haftalarında yapılan çatı muayenesi, annenin normal doğuma uygun olup olmadığını değerlendirmek için yapılan vajinal bir muayenedir. Doktor, pelvis kemik yapısını, bebeğin başının doğum kanalına uyumunu ve rahim ağzının durumunu kontrol eder.

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılır? Genellikle gebeliğin 36. haftasından sonra, doğum şeklinin belirlenmesi için gerçekleştirilir. Ancak her hamilelik farklı olduğu için doktor uygun gördüğü haftada bu muayeneyi yapabilir.

Çatı Muayenesinde Neler Kontrol Edilir?

1. Pelvik Yapı (Çatı Kemiği): Doğum kanalının normal doğum için uygun olup olmadığı değerlendirilir.
  2. Bebeğin Baş Pozisyonu: Bebeğin doğum kanalına nasıl yerleştiği kontrol edilir.
  3. Rahim Ağzı Açıklığı: Doğumun ne kadar yakında olabileceğini belirlemek için rahim ağzının genişliği incelenir.
  4. Pelvik Kas Tonusu: Pelvik kaslarının doğuma uygun olup olmadığı gözlemlenir.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

• Anne, muayene masasına yatırılır.
  • Doktor, steril eldiven kullanarak vajinal muayene yapar.
  • Pelvis kemiğinin şekli, genişliği ve bebeğin doğum pozisyonu kontrol edilir.
  • İşlem genellikle kısa sürer ve hafif bir rahatsızlık hissedilebilir.

Çatı Muayenesi Neden Yapılır? :white_check_mark: Normal doğum için pelvis yapısının uygun olup olmadığını anlamak. :white_check_mark: Bebeğin başının doğum kanalına giriş şeklini değerlendirmek. :white_check_mark: Gerekirse sezaryen doğum kararını desteklemek. :white_check_mark: Doğum süreciyle ilgili öngörü sağlamak.

Çatı Muayenesi Ağrılı mıdır? Muayene genellikle hafif bir baskı hissi oluşturabilir ancak ağrılı bir işlem değildir. Anne adayları gevşemeye çalışarak muayeneyi daha rahat geçirebilir.

Çatı Muayenesi Sonucuna Göre Doğum Şekli Değişir mi? Eğer pelvis yapısı çok dar veya bebeğin başı uygun pozisyonda değilse, doktor sezaryen doğum önerebilir. Ancak birçok durumda çatı muayenesi sonucuna bakılarak normal doğum şansı devam edebilir.

Sonuç Çatı muayenesi, doğum planlaması açısından önemli bir kontroldür. Ancak tek başına doğum şeklini belirleyen kesin bir test değildir. Doğum şekli, bebeğin kilosu, annenin genel sağlık durumu ve diğer gebelik faktörleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Anne adaylarının bu süreçte doktorlarıyla iletişim halinde olması önemlidir.

sezeryan olsak bile bunu olmak zorundamıyız

Hayır cnm sadece nst yapılıyor diye biliyorum :hugs:

1 Beğeni

en korktugum bu muayne ve utanıyorum sahsen🙄insallah sezeryan olucam

Canım zamanla alışıyorsun ve hatta en kolayı o geliyor :melting_face::melting_face:

kendi tercihin mi yoksa sağlık sebebi ile mi sezeryan istiyorsun

kendi tercihim belki saglıgımda el vermicek normali bilmiyorum ama suan sezeryan da netim

Bence sezeryan çok kolay ben iksiinin acısını da tattım :melting_face:

1 Beğeni

normal dogumdada dikiş olayı varmıs sezeryandada en azından sezeryan daha az travmatik

İkisinin de zorlukları var canım . Biraz da bünye meselesi normal doğum yapıp sezaryene göre daha geç iyileşenler var :blush: